Ziekenhuis Zwolle

Aangekomen in het ziekenhuis van Zwolle werd Annet ondrezocht en uiteindelijk op de Intensive Care geplaatst. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat Annet een gebroken link arm, rechterbeen en bekken had. Ook kwam er op de scans naar voren dat Annet hersenletsel opgelopen had. Ze had meerdere puntbloedingen in de hersenen en de hersenen waren ernstig opgezwollen.

Annet werd dan ook in een kunstmatig coma gehouden en de eerste 24 uur werd er gekeken of ze stabiel bleef. Dit was het geval en ook de hersenzwelling viel de artsen na 24 eigenlijk wel mee. Daarom werd toen ook besloten om het slaapmiddel dat Annet in een kunstmatig coma hield, stop te zetten.

Hoewel we veel hoop hadden dat Annet wakker zou worden, gebeurde dit niet. Wel kon ze vrij vlot zelf ademen, waarbij de beademingmachine haar ondersteunde. In de dagen erna kwam er op spastische stuiptrekkingen na geen verbetering in situatie. Annet reageerde wel op pijnprikkels, maar liet voor de rest geen teken van bewustzijn zien.

Na ongeveer een week op de IC werd er een trachio stoma ook wel bekend als een canule bij Annet haar keel ingebracht. Dit is niks anders dan een buisje in de keel, wat als alternatief luchtgat dient in plaats van de mond. De canule zou er voor zorgen dat Annet van de beademingsmachine af zou komen en weer volledig zelfstandig zou gaan ademen. Wel kreeg ze hierbij pure zuurstof aangeboden die het wat makkelijk voor haar longen moet maken om zuurstof op te nemen.

Na anderhalve week is besloten om Annet te gaan opereren aan haar linker arm en rechter been. Er zijn toen  een aantal platen en pinnen in haar arm en been gezet zodat eventueel herstel bij wakker worden, beter zou gaan.

Na de operaties is Annet verplaatst naar de afdeling chirugie. Hier kreeg ze weer een prive kamer waar ze kon herstellen van de operatie. Op deze afdeling ging het langzamerhand berg afwaards met Annet. Hier had ze periodes van hoge koorts, die wel opliepen naar 40 graden. Ookkreeg ze een ontsteking in haar keel en een unrineweg infectie.

In de tussentijd zijn we in contact gekomen met het reactiveringscentrum in Zuidhorn. Hier hebben ze al jaren ervaring met patienten die langdurig in coma liggen. Na een bezoek van de maatschappelijk werker uit Zuidhorn aan Annet, kregen we te horen dat Annet daar opgenomen kon worden. Helaas werkten verschillende artsen in Zwolle niet echt mee werkten aan een overplaatsing totdat een nieuwe (vrouwlijke) assistent chirurg  Annet onder haar hoede kreeg. Deze heeft er alles aan gedaan om Annet der mate stabiel te krijgen voor de overplaatsing naar Zuidhorn.

Hoewel de overplaatsing een aantal keren uitgesteld was, ging Annet op 30 juli per ambulance over naar Zuidhorn. Een dag waarbij we met het hele gezin en de zus van Annet op bezoek zijn geweest om te kijken waar Annet zou komen te liggen. Tot onze grote verbazing was Annet al gearriveerd toen we in Zuidhorn aankwamen en konden dan ook al snel zien dat ze in zeer goede handen gekomen was. Meer informatie kan je vinden op de pagina over het reactieveringscentrum in Zuidhorn, ook wel het Zonnehuis genoemd.

Leave a Reply